#hjälp jag är utmattad

13080994_O_2

En novemberdag 2015 låg jag och tittade på programmet Det sitter i väggarna, SVT. Jag hade varit hemma från jobbet under dagen eftersom jag kände mig ordentligt hängig, förkyld och hade hjärtklappning. Dunk dunk dunk. Hjärtslagen hördes högt i öronen och jag försökte att hitta ett huvudläge mot kudden som kunde dämpa ljudet av min puls. Plötsligt högg det till hårt i bröstkorgen. Som av en ren reflex slog jag ut armarna och skrek till. Min man Peter kom inrusande från köket och frågade vad som hänt.
Jag vet inte, svarade ja. Då hade jag ingen aning om att jag just hade blivit en av många utmattade i 2010-talets Sverige. Nu vet jag mer om hur det är att leva med utmattning, att bakslagen är många, att det finns många missförstånd runt utmattning men det finns också hopp för den som blivit sjuk.

Hjälp jag är utmattad (Norstedts) kom ut i april 2018. Jag och Clara Lidström har skrivit boken tillsammans utifrån våra personliga erfarenheter. Vi har tagit hjälp av experter på utmattningssyndrom och stress. Vi hoppas att du som blivit utmattad kan ha användning av vår bok. Den är också skriven för att passa anhöriga till utmattade.

I dag har läsare tagit vid det arbete som jag och Clara började. Under #hjälpjagärutmattad skriver många om sina egna erfarenheter av stress och utamattning. De flesta inlägg görs på instagram och där läser jag så gott som varje dag och lär mig något nytt. Av andras framsteg, deras bakslag och nya finurliga sätt att hitta vila i vardagen.

Jag är stolt över att få vara med och dela de här berättelserna – genom att dela erfarenheter kan vi hjälpa varandra till ett friskare liv.

Det har jag föreläst om under hösten 2018, bland annat vid Psykeveckan (Umeå och Skellefteå) Allt för hälsan (Stockholmsmässan) och för chefer/mellanchefer vid Sveriges Radio.

Tack till alla lyssnare till vår podcast En Underbar Pod för stöd, värme, sorgliga och roliga berättelser som inspirerat oss att skriva boken. Utan er hade boken aldrig blivit skriven!

Hjälp jag är utmattad i Nyhetsmorgon TV4

DN: Vännerna stöttade varandra (bakom betalvägg)

SVT: Erica drabbades hårt av utmattning (dec 2018)

”Det blev vardag för mig att jag alltid hade fysiska fel och krämpor” Ur Aftonbladet Söndag Maj 2018.

Några klipp från bokmässan i Göteborg 2018:

Författarsamtal på psykologiscenen med Anna Bennich

Från scenen Se människan

Utbildningsradion: När duger vi?