Mer om mig

Jag arbetar alltså med ljudmedia på olika sätt. Är du intresserad av att samarbeta med mig, när det gäller radio, podd eller röstjobb så hör gärna av dig!

Mitt första riktiga journalistjobb var på Sveriges Radio Kronoberg 1995. När jag rödblommig kom hem från mitt första reporterjobb ute i verkligheten stod de andra i redaktionen och skrattade. Chefen Ronny hade oroligt sprungit runt ett par timmar och efterlyst mig – hur kan en 20-åring bara försvinna?!

”Ojdå, jag åkte bara ut och gjorde den där intervjun vi pratade om i morse”, sa jag . Han förklarade att man faktiskt brukar förbereda sig, lära sig bandspelaren först, ta reda på hur man bokar en bil innan man kör i väg med den och sen är det förstås fiffigt om man berättar för sin chef att man lämnar redaktionen. Minns att jag skämdes för min nybörjar-iver men intervjun blev helt okej och några vikariepass senare fick jag med ett nyhetsinslag i Ekot. En stor stund för mig som nybakad reporter! Tror det handlade om bönder och bensinskatt. Minns att jag var noga med att få till ett bra pumpljud.

Sen dess har jag jobbat på en rad olika P4-stationer runt om i landet, senast på P4 Västerbotten i hemstaden Umeå där jag var programledare, producent och arbetsledare. I dag gör jag olika frilansjobb för radion.

Jag är intresserad av existentiella frågor och glad över att återkommande kunna vara med i programmet Tankar för dagen i Sveriges Radio P1. Tidigare har jag producerat en rad olika livsåskådningsprogram i P1 så det var spännande att få ”byta sida” och nu själv bidra med tankar.
Här kan du höra några av mina Tankar för dagen 2017-2021.

Under åren har gjort mycket olika program i P1, allt från  Studio Ett till egna serier som Morbror Mathias mat och  pysselprogrammet Husmorsskolan. Det var första gången jag och Clara Lidström gjorde rikssänd radio ihop och det kändes viktigt att låta tidigare generationers kvinnor som uppfunnit fantastiska recept och vardagsknep få cred för det. Programmet blev både älskat och hårt kritiserat. Kritiker trodde att vi uppmuntrade kvinnan tillbaka till spisen, vilket förstås inte var poängen. Ett par år senare pratade var och varannan om life hacks och sen dess har jag aldrig behövt förklara vad syftet med Husmorsskolan i P1 var. Här är en intervju i Expressen där jag pratar om det.

Efter att jag lämnade mitt fasta jobb på Sveriges Radio har mitt och Claras samarbete fortsatt, i dag är jag webbredaktör för underbaraclaras.se (Årets bästa tidsskrift 2017 – utsedd av Internetworld som rankar Sveriges bästa sajter)

När Clara sommarpratade i P1 producerade jag henne. 2017 producerade jag Annakarin Nybergs program. Hon är internetforskare och vi funderade länge och väl på hur hennes program skulle låta. Nätforskningen kändes förstås mest självklar, men samtidigt hade hon starka berättelser om härskarteknik som visade hur knepigt det kan att vara kvinna både i och utanför universitetsvärlden. Vi valde att ge tid åt det, och några månader senare när #metoo exploderade kändes det som ett extra bra val.

Erica står framför whiteboard och skriver med spritpenna.

Senaste åren har jag gjort en rad specialprogram i P1. Det är alltid lika roligt att få grotta ner sig i ett ämne under lång tid, de flesta av programmen är nämligen en och en halv timme långa. Här är några exempel:

Köplycka eller prylångest (2017)

Livet på nätet (2016)

Skogen – frid eller fasa (2015)

Det händer att jag saknar den där rödblommiga reportern från 1995.  Reporter är jag nu mest som skrivande journalist. Kanske var det därför det var så kul att få åka ut med radiobandspelaren när jag jobbade med  Kluvet Land i P1.

Exempel på tidningsartiklar:

Tidningen Spira: Vad hjälper det en hjärntrött att träffa en annan? (2017)

Förskoletidningen: Så planerar personalen bort stress (2016)

DN: Att röra benen hjälper inte – porträtt av friidrottaren Madelene Nordlund (2008)

För övrigt har jag varit nyhetsspanare i Gokväll i SVT och jobbat som researcher för programmet Existens, SVT. Under början av 2000-talet arbetade jag några år för Svenska kyrkans press med tidningarna Amos och Kyrkans Tidning och där skriver jag ibland fortfarande.